a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum.

+ 0800 2466 7921

Office@Medigroup.com
34th Avenue New York, W2 3XE

Follow Us On Instagram

Váll röntgen

A váll röntgen ismertetése

MIT NEVEZÜNK VÁLL RÖNTGENVIZSGÁLATNAK?

A váll röntgen során a váll és a vállöv csontos képleteiről (és indirekt módon egyes váll körüli lágyrészképletekről) lehet képet kapni. A váll radiológiai alapvizsgálata mind ortopédiai-traumatológiai, mind reumatológiai betegségek kivizsgálásakor.

VÁLL RÖNTGEN ÁRAK

Váll röntgenvizsgálat 15 000 Ft

(Egészségügyi tevékenység ÁFA mentes)

BEJELENTKEZÉS / CÍM

Tel.: 06 70 327 4 751

Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 181.

Ingyenes parkolás biztosított.

MILYEN ÁLLAPOTOK KIMUTATÁSÁRA (LEHET) ALKALMAS A VÁLL RÖNTGEN?

Az alábbi állapotok kimutatására és/vagy kóreredetének felderítésére (lehet) alkalmas a vizsgálat:

  • váll és vállövet alkotó csontok törései,
  • vállficamok és egyes szövődményei,
  • váll mozgástartományának beszűkülése,
  • instabil váll,
  • váll degeneratív és gyulladásos betegségeinek gyanúja,
  • váll és vállövet alkotó csontok szerkezeti eltérései,
  • műtét utáni állapotok ellenőrzése.

VÁLL RÖNTGENVIZSGÁLAT SORÁN AZ ALÁBBI FELVÉTELEKET KÉSZÍTJÜK

A vizsgálat javallata alapvetően meghatározza, hogy milyen felvételeket kér a kezelőorvosa. Általánosságban elmondható, hogy kettő vagy három felvétel készül. A szembeni, AP felvételen jól megítélhető az ízületi rések tágassága, a váll körüli csontok-ízületek esetleges töréseinek és ficamainak többsége, a csontok szerkezeti eltérései, illetve a környező lágyrészekről indirekt módon nyerhető információ. Az erre merőleges sugáriránnyal készülő axialis/axillaris felvételen az esetleges törések/ficamok kiterjedése még jobban meghatározható, egyes csontos képletek csak ebben a nézetben ítélhetők meg biztosan. A test felületére ferde sugáriránnyal készülő ún. Y felvétel a lapocka anatómiai eltérései mellett az esetleges kisebb mértékű vállficam detektálására alkalmas. Egyéb kiegészítő felvételek készítése is szóba jöhet, ezt mindig az adott klinikai helyzet dönti el. Minden esetben kiértékelésre kerülnek a vizsgálat látóterébe óhatatlanul bekerülő bordák és tüdőrészletek is, de ezen képletek esetében technikai okok miatt csak korlátozott értékű radiológiai vélemény adható.

MEKKORA SUGÁRTERHELÉS ÉRI A SZERVEZETET VÁLL RÖNTGEN KÉSZÍTÉSEKOR?

Rendelőnkben kis sugárterhelésű röntgenberendezéssel készülnek a váll felvételek. Pontos értékét nem lehet biztosan mondani, hiszen számos paraméter befolyásolja azt, általánosságban elmondható, hogy felnőttek esetén egy általános váll röntgenvizsgálat effektív dózisa 0,02-0,03 mSv körül van. Ez két nagyságrenddel kisebb érték, mint a legtöbb CT vizsgálat során a szervezetet érő sugárterhelés, nagyjából 5-7 napi természetes háttérsugárzásnak felel meg.

MIK A VIZSGÁLAT KORLÁTAI?

A röntgen vizsgálati technika nagy térbeli felbontást biztosít, de a vizsgálat szöveti kontrasztfelbontása meglehetősen alacsony. Ennek megfelelően a fentebb felsorolt javallatokban elsősorban a csontokat érintős betegségek kimutatásában erős, az egymáshoz képest kisebb sugárelnyelési különbségeket mutató váll körüli lágyrészek (izmok, inak, szalagok, porcok) differenciálására nem képes. Ezek megítélésére váll ultrahang- és MR vizsgálat alkalmas. Komplex törések pontosabb megítélésére, valamint protézis behelyezés előtt műtéti tervezéshez CT vizsgálatot indikálhat a kezelőorvosa.

MIK A VIZSGÁLAT ELLENJAVALLATAI?

  • terhesség

MILYEN ELŐKÉSZÜLET SZÜKSÉGES?

  • A vizsgálat nem igényel előkészületet.

Röntgenfelvételek készítését Budapesten a Vállcentrum magánrendelőben végezzük. Bejelentkezés/kapcsolat váll röntgen készítésére.